Do czego służy warnik gastronomiczny?

warnik

Profesjonalny warnik gastronomiczny to specjalistyczny sprzęt do zagotowania i przechowywania wody. To urządzenie gastronomiczne jest bardzo popularne w  hotelach, restauracjach, barach i firmach cateringowych.

Warnik gastronomiczny stosuje się do gotowania dużej ilości wody, a następnie przechowywania jej w określonej temperaturze (30°C – 100°C). Dodatkowo w takim warniku można zaparzyć inne produkty, takie jak kawa, herbata lub inne zioła. Przydaje się również jako sprzęt do warzenia piwa i wina. Warnik do wody wykonany jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu można z niego korzystać, także w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury. Odróżniamy kilka modeli warników do wody, które różnią się mocą oraz objętością. Warniki posiadają funkcje zaparzania, wyposażone są w bezkroplowe kraniki, a także posiadają wskaźnik poziomu wody oraz mają oddzielne systemy nagrzewania i utrzymywania temperatury.