Piec do pizzy – jak wybrać?

Marzący o własnej pizzerii zacząć powinni od bardzo przemyślanego wyboru pieca do pizzy. W tego typu lokalach to podstawowe urządzenie gastronomiczne, od którego zależeć może w dużym stopniu jakość końcowego produktu, a tym samym nasze zyski.

Na rynku dostępne są piece do pizzy zasilane energią elektryczną, gazem lub też wykorzystujące ciepło powstające podczas spalania się drewna. Piece elektryczne są dość powszechnie stosowane zarówno w dużych pizzeriach, jak i mniejszych lokalach, które nie posiadają w karcie wyłącznie tej włoskiej potrawy. Dostępne są piece z jedną lub dwoma komorami, a wybór uzależniony jest oczywiście od ilości pizz, które będziemy piec. Dużo droższe w zakupie są piece do pizzy zasilane gazem. Są one przeznaczone dla wyspecjalizowanych w tej włoskiej potrawie lokali. Koszty eksploatacji tego typu pieca są za to znacznie niższe od piecy elektrycznych. Coraz częściej spotkać można również piece opalane drewnem. To rozwiązanie bardzo praktyczne, ponieważ może wykorzystać piec do pieczenia również wielu innych potraw. Taki piec jest również ekologiczny, ponieważ do działania wykorzystuje drewno. Ponadto palące się drewno nadaje lokalowi bardzo wyjątkowy klimat.

Wybierając piec trzeba więc dokładnie określić swoje potrzeby oraz budżet. Różnice w cenach mogą być bowiem znaczne. W wyborze odpowiedniego pieca do pizzy pomogą pracownicy naszego salonu firmowego w Poznaniu. Zapraszamy serdecznie.