Wyposażenie gastronomiczne pizzerii

Jeśli rozważamy otwarcie pizzerii, to warto zastanowić się, w jakie niezbędne wyposażenie musimy się zaopatrzyć. Na początek dobra informacja jest taka, że będziemy potrzebować znacznie mniej sprzętów niż przy uruchomieniu innego typu lokalu gastronomicznego. A co za tym idzie, koszt założenia pizzerii jest niższy niż w przypadku innej restauracji.

Zatem czego potrzebujemy, by wystartować i odnieść sukces? Podstawowym wyposażeniem każdej pizzerii jest piec do pizzy. Do wyboru mamy zależnie od zasobności portfela i naszych potrzeb piece pojedyncze oraz podwójne. Każdy piec musimy doposażyć w podstawę specjalnie do niego przeznaczoną. Będziemy potrzebować też wielu mniejszych akcesoriów niezbędnych przy wykonywaniu pizzy takich jak łopaty i łopatki do wkładania i wyjmowania pizzy z pieca oraz rękawice ochronne. Poza tym siatki i blachy do pizzy specjalne noże-radełka do jej krojenia. A także pojemniki i torby do transportu pizzy, jeśli planujemy także dowóz do klientów na zamówienie. Aby całe zaplecze utrzymać w odpowiedniej czystości niezbędne będzie także zakupienie zmywarki gastronomicznej oraz specjalnych szczotek do czyszczenia pieca do pizzy.