Grille – porównanie różnych typów

It seems to have been weeks since my last Ribeye Friday.  Some things are just too good to give up.

Majówka już za kilka dni, a to oznacza dla wielu lokali gastronomicznych rozpoczęcie sezonu grillowego. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy krótki opis dostępnych na rynku grilli wraz z ich wadami i zaletami.

Do domowego użytku z pewnością wystarczy grill węglowy. W przypadku lokali gastronomicznych również może być one stosowany np. podczas imprez plenerowych. Trzeba tylko pamiętać, iż do jego pracy niezbędny jest węgiel lub brykiet, a dodatkowo przyrządzanie na nim potraw wymaga sporego doświadczenia od kucharza. Na rynku są dostępne są również grille elektryczne, które doskonale sprawdza się w przypadku niewielkich lokali. Potrawy na nich przyrządzone nie maja charakterystycznego zapachu drzewnego dymu, ale za to umożliwiają smażenie niemal bez tłuszczu, są proste w obsłudze oraz łatwo je umyć. Dla dużych lokali gastronomicznych najlepiej nadają się grille zasilane gazem. Grille te są stosunkowo drogie w zakupie, ale koszt ten szybko się zwraca. Na grillu można przygotowywać niemal wszystkie rodzaje potraw. Zasilanie gazowe umożliwia regulowanie temperatury smażenia na grillu.